Menu

Міжнародний семінар бджолярів в Рахові.

25.07.2013 - Новини

20 липня ц. р. в м. Рахів, по в приміщені районного будинку культури зібрались бджолярі Рахівського і Тячівського районів на  1 – денний міжнародний семінар, який проведено за підтримки депутата Верховної ради України Василя Петьовки. Незважаючи на гарячий період в сільськогосподарських роботах, коли цінується кожна секунда часу карпатської бджоли, та бджолярів, на даний захід зібралось біля 100 осіб.

Даний, черговий семінар, організовано місцевим пасічником — Василем Волощуком — палким прихильником Рахівського типу карпатських бджіл.

Із привітаннями до учасників семінару звернулись депутат Рахівської районної ради, помічник – консультант депутата Верховної Ради України Василя Петьовки  – Віктор Медвідь та пастор Річард (США).

Учасники семінару та гості з увагою зустріли виступ кандидата с/г наук Гайдара Антоновича про нові типи кліщів вароатоза, які паразитують на медоносних карпатських бджолах і наносять значну шкоду бджільництву. Дані кліщі є переносниками багатьох вірусних захворювань карпатськтх бджіл, тому питання боротьби з вароатозом і сьогодні продовжує залишатись актуальним. Василь Антонович відповів на питання, дав  конкретні практичні  поради по обробках бджолосімей карпатських бджіл екологічно чистими препаратами та детально зупинився на питаннях лікування карпатських бджіл від вароатозів, нозематозу, гнильців тощо.

Виступ почесного члена товариства бджолярів штату Алабами, викладача університету Яна Харіса Лоні Фандербурга (США) був присвячений способам виведенню бджоломаток на невеликих любительських пасіках Америки, питанням виготовлення, переробки та реалізації продуктів бджільництва. Американський колега розповів про прості способи виведення маток, які були цікавими для наших бджолярів із різним рівнем підготовки і досвіду роботи, що займаються виведенням бджоломаток карпатських бджіл. Свій виступ пан Фандербург супроводжував відеоматеріалами, демонстрацією інструментів та інвентаря, яким користуються бджолярі Америки – пасічної стамески, маточних кліточок, 2- х місних нуклеусних вуликів для виведення маток та рамок і пластмасової основи щільників до них, тестів виявлення гнильців, рефрактометру, пристрою для нанесення міток на матки, пасічних журналів тощо. Пан Лоні продемонстрував новинку навіть для бджолярів Америки – пластмасову рамку – винищувач кліщів вароатозу, яка не тільки екологічно чиста, але по його твердженню дуже ефективна –  так як вбиває кліщів на любій стадії розвитку. Працює дана рамка від акумулятора, правда її ціна 39 долл. США + вартість системи електропостачання для українських бджолярів зависока.

Автор був свідком дискусії між Гайдаром В. А. і Лоні Фандербургом по практичності використання маточних кліточок карпатських бджіл, якими користуються вітчизняні пасічники(відомі як клітки Гайдара) та американських. Гайдар та Фандербург в кінці дискусії обмінялись кліточками. Присутні звернули увагу на гарний переклад з англійської мови Вадимом Токарчуком та Йосипом Тодікашем виступів та діалогів американських гостей  з місцевими пасічниками, які розводять карпатських бджіл.

Кандидат технічних наук, головний редактор журналу «Бджолярський Круг» Соломка Василь відомий на Україні під іменем Дід Василь,  в своєму виступі зупинився на питаннях використання бджолиної перги карпатських бджіл,  яка є природнім дуже цінним джерелом мікроелементів. На жаль даний продукт , що є дуже цінним природнім джерелом мікроелементів використовується мало через недостатню інформованість бджолярів і населення. Дід Василь запросив присутніх на ювілейні 10 – ті Бджолярські Десятини, на які збирається до 700 бджолярів України та іноземців і даний захід є чи не наймасовішим для вітчизняних пасічників та пасічників країн СНД.

Учасники семінару під час перерв на брейк – каву мали можливість отримати фахові консультації, поспілкуватись між собою та американськими колегами, придбати пасічні журнали та літературу, різні пасічні пристосування –  так як під час семінару працював магазин пасічного обладнання, де можна було придбати майже все для роботи з карпатськими бджолами.

В роботі семінару прийняли участь – головний редактор журналу «Український Пасічник» Микола Осташевський, Джо Клайн – біолог, фахівець в галузі лісового господарства (США), Тім Акерс (США), Василь Дочинець – голова Тячівського товариства бджолярів та інші.

Після закінчення 1- денного семінару, в неділю, після обіда, американські гості, журналісти відвідали колибу –  музей в с. Ділове в Центрі Європи , побували на пасіках карпатських бджіл у Рахівському районі Павла Варцаби в с. Косівська Поляна, Василя  Волощука в м. Рахів, Василя Тернущака в с. Верхнє Водяне,  Дмитра Либавки в присілку Стримба та інших бджологосподарствах  Рахівщини.
за матеріалами www.apiscarpatica.com

 

00

01

02

03

04

05

06

07

08

09

10

11-1

12