Menu

Рахів Ломацький Заворожений світ презентація 2014

10.09.2014 - Новини

В м.Рахів 9 вересня 2014 року відбулася презентація ілюстрованої книги Михайла Ломацього “Заворожений світ”.

рахів_заворожений_світ
У світлиці районного будинку культури зібрались не тільки рахівчани, але й поважні гості, як з України, так і з-за кордону.

гуцульщина

Кожна справа на Гуцульщині, починається з молитви, після якої отець Василь Носа подякував присутнім, зазначивши що повертається правдива історія нашого народу, окремі частки якої переслідувані комуністичним режимом за правду, дослідники видавали за кордоном в діаспорі.

rakhiv_01

Таким, “польовим” дослідником Гуцульщини був і Михайло Ломацький (1886-1968) український фольклорист, етнограф, педагог, культурно-громадський діяч.
Рахів Ломацький Михайло
Допомагаючи під Чорногорою таким авторитетам, як Гнат Хоткевич та Михайло Коцюбинський у зборі матеріалів на гуцульську тематику Ломацький і сам стає велким сином Гуцульщини.

Через активну проукраїнську позицію, як і багатьох патріотів, Ломацького переслідували як іноземні уряди, так і радянські спецоргани.
Обшуки, тюрми, катування, вигнання – така ціна любові до Гуцульщини та України.

Однак, тільки щире серце та повна любові душа могла так написати, як підкреслює упорядник книги – Олександр Масляник :

“Тут, у гуцульских горах, як ніде інше можна почути гомін віків, і зачерпнути силу і віру в майбутнє, тут у зелено-срібних водах озер і рік, можна скупати й очистити не лише тіло, але й душу, та карпатським сонцем зігріти її, а вийшовши на верх Говерли, побачити Бога й почути Його добротливий і ласкавий голос – голос Творця гуцульських гір.”

«Гуцульщина! Запишнена зеленою красотою, сповнена сили, вславлена буйністю природи та бурхливістю життя мешканців -гуцулів.
Здавен давна світ дивами дивувала, людей чудами чудувала, чаарами причаровувала.
На жаль, було мало в нас тих, хто ту нашу Гуцульщину знаі й любив, а красу й силу цінив та подивляв.
А тієї краси й сили було, мабуть,найбільше в частині Гуцульщини, по ту сторону Чорногори над бистротечними річками Білою і Чорною Тисами.
Але ця Закарпатська Гуцудльщина була в нас найменше знана – забута була колись,у мряці забуття залишилась по сьогодні.
А там краса, якій рівну не легко знайти.
Там заховано найбільше первобутності гір й гуцульської старовіччини.
Найгустіші ліси тут були, найбільше було в них різної звірини, найбистріші потоки тут гриміли, найдовше тут усякі духи в нетрях і дебрях перебували, найголосніший був тут гомін гуцульської давнини.
Славу цієї Гуцульщини несла в світ Тиса – славні величиною і красою села, а між ними найбільші – Рахів та Ясиня. Старовинні це оселі – їх початки губляться в мрякотинні сивої давнини….»
(уривок з ч. II- “По той бік Чорногори”, дилогія “Заворожений світ” вид. Тиса, Львів, 2014).

З 20-ти книг виданих книг Ломацього, 13 про Гуцульщину.

Перша частина книги “Заворожений світ” – “По цей бік Чорногори” була видана (Мюнхен-Нью-Йорк) в 1965р., а друга : “По той бік Чорногори” побачила світ через рік – в 1966р. (Мюнхен-Торонто).

Тільки через пів століття, повна версія “Завороженого світу”, без цензури, стала доступною широкому колу читачів завдяки гуцульським газдам, меценатська допомога яких, дозволила здійснити друге видання книги.

ломацький

Презентуючи “Зачарований світ”, упорядник і видавець Олександр Масляник відзначив етнодослідників, які вносять великий вклад в розвиток дослідження Закарпатскьої Гуцульщини: Василь І Володимир Піпаші, Микола Іванович Ткач, Микола Волощук, Іван Бунтушак, Гафія Ковбаснюк, Петро Ференц, Микола Кокіш, Іван Волощук, Василь Гейніш.

олександр масляник
Голова Всеукраїнського об’єднаного товариства „Гуцульщина” Дмитро Ватаманюк розповів про інші книги – це зокрема: “Гуцульська спадщина” Івана Сеньківа, “Дідо Иванчік”, “Рік у віруванях гуцулів” Петра Шекерик-Дониківа.
Ці ілюстровані видання містять оповідки в яких гуцули – знайдуть розповіді діда-прадіда, які чули в дитинстві…..

рахів_ватаманюк

Гуцулів, що вносять вагомий вклад в розбудову етно культури нагороджено грамотами та медалями.

ломацького_презентація_рахів

вручення_грамоти_рахів

презентаці

рахів_гафія_ковбаснюк

почесний_гуцул

Дана публікація може бути змінена та доповнена.
При переопублікуванні матеріалів, посилання на www.rakhiv.info є обов`язковим.

презентація заворожений світ

рахів_презентація

IMG_3179-3166

rakhiv_02